Opleiding voor helend tekenen:
De kracht van het tekenen

Bij deze opleiding voor therapeutisch, genezend tekenen leer je de verborgen taal van tekeningen – de tekentaal – herkennen, begrijpen en hanteren. Aan de hand van je eigen kunstzinnige proces maak je een persoonlijke ontwikkeling door, terwijl je je beroepsmogelijkheden vergroot. Het is een praktische, tweejarige aanvullende beroepsopleiding, geaccrediteerd door de KTNO en LVPW.

Kunstzinnige ontwikkeling en bewustwording

Wil je leren wat je aan een tekening kunt zien en hoe je daarmee aan het werk kunt om jezelf of anderen te helpen met persoonlijke ontwikkeling, dan is de opleiding De kracht van het tekenen iets voor jou.

Ze is vooral geschikt als je hier op een kunstzinnige manier aan wilt werken en als je je beroepsmogelijkheden met tekentherapie wilt vergroten. Door het tekenen ontdek je je eigen (creatieve) identiteit.

Je hoeft overigens niet goed te kunnen tekenen voor deze opleiding. Het zelf graag willen is voldoende!

Helend, genezend tekenen

Als je tekent, leg je een verbinding tussen je binnenwereld en de buitenwereld. De informatie uit je onbewuste is niet direct duidelijk. Die heeft als het ware een code. Tijdens de opleiding De kracht van het tekenen leer je deze informatie te duiden. Zo kun je beelden in je bewustzijn toelaten die je tot nu toe verdrong. Dat werkt bevrijdend en geeft energie.

De beelden liggen voor je op het papier. Dit schept afstand waardoor je er makkelijker contact mee maakt. Zo kun je er veilig naar kijken. Je wordt je bewust. Wil je dit nog wel zo? In de tekening zet je de verandering in gang en dit vertaal je naar je dagelijks leven.

In de opleiding is er veel aandacht voor didactiek, tekenmethodiek en het leren lezen van de tekentaal.

Voor wie: persoonlijke ontwikkeling en aanvullende beroepsopleiding

De opleiding is uitermate geschikt voor:

 • mensen die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen;
 • begeleiders, therapeuten en leerkrachten. Zij leren hoe ze op een vakkundige wijze met kinderen en volwassenen kunnen tekenen. Heb je een eigen praktijk, dan is deze opleiding een verdieping.

Lees ervaringen van deelnemers die de opleiding hebben afgerond.

Eerste opleidingsjaar: leren lezen van de tekentaal

Het eerste jaar is een brede kennismaking met het vak spiritueel kunstzinnig tekenen. Iedere lesdag heeft een eigen thema zoals mandala’s, polariteiten, ritme en rituelen. Er is altijd voldoende afwisseling tussen theorie, achtergrondinformatie en praktische tekenoefeningen. Binnen deze thema’s werk je aan het leren lezen van tekentaal en het interpreteren van de non-verbale informatie en symbolen die voortkomen uit het onderbewuste. Je begint vooral met intuïtief tekenen zelf, later in het jaar komt het denken erover aan bod. Je leert didactiek, tekenmethodiek en tekentechnische vaardigheden.

Aan het eind van het jaar maak je een scriptie over een van de behandelde onderwerpen en een eigen kunstzinnige verwerking. Tijdens de laatste lesdag geef je een presentatie over je scriptie, een toelichting op de kunstzinnige verwerking en vertel je wat het afgelopen jaar voor jouw persoonlijke ontwikkeling betekend heeft.

Tweede opleidingsjaar: chakraverdiepingsjaar

De chakrafilosofie vormt de basis van het tweede jaar. Aan de hand hiervan ga je in op je eigen groei- en ontwikkelingsproces. Je tekent de chakra’s op groot formaat. De chakralessen worden afgewisseld met lessen over tekenen met kinderen, rouwverwerking en sprookjes. Dit tweede jaar ontwerp je een fictieve workshop voor een zelfgekozen doelgroep. Je geeft een presentatie van je eigen procesontwikkeling aan de hand van de zeven grote chakratekeningen die je maakte. Aan het eind van dit tweede jaar ontvang je een diploma.

De opleiding in het kort:

 • Start: 12 september 2023.
 • Lestijden: van 10 tot 16.30 uur.
 • Frequentie: elke 3 a 4 weken.
 • Introductie: Introductieles op 12 mei. Ook een persoonlijk gesprek is mogelijk. Dit kan ook via zoom of whatsapp.
 • Duur: 26 lesdagen verdeeld over twee jaar.
 • Huiswerk: 3 à 4 uur per week.
 • Kosten: 1.395 euro per jaar (termijnbetaling mogelijk).
 • Informatie: 0627181172
 • De opleiding is geaccrediteerd door de KTNO en LVPW
samenvatting
Opleiding voor helend tekenen: De kracht van het tekenen
naam
Opleiding voor helend tekenen: De kracht van het tekenen
beschrijving
Bij deze aanvullende beroepsopleiding leer je de tekentaal herkennen, begrijpen en toepassen. Ideaal voor persoonlijke groei of verdieping van je vak. Teken nu in voor januari 2023 in Groningen!
auteur
van
alsdezon.nl