Het onbewuste wordt zichtbaar gemaakt

In juli stond Als de Zon in de Riepe, de straatkrant van Noord Nederland. Hierbij de tekst:

Het onbewuste wordt zichtbaar gemaakt

Aan de Bouwtelaan 27 in Beerta in de provincie Groningen bevindt zich Als de zon Tekentherapie van Nicolette van der Smagt. Zij runt de praktijk in haar eentje en vertelt: ‘Na het vwo heb ik Tropische Bodemkunde en Landschapsinrichting gestudeerd aan de universiteit van Wageningen. Begin negentiger jaren, op mijn tweeëndertigste, nam mijn leven een onverwachte, ground-shakingwending toen ik een ernstig auto-ongeluk kreeg. Tijdens dit trauma kwam mijn ongeboren kind om het leven.’

Na een langdurige periode van rouw geeft Nicolette een wending aan haar leven.

‘In 1995 begon ik aan de opleiding Transpersoonlijke Psychotherapie. Daarna heb ik nog verschillende andere opleidingen gedaan en cursussen gevolgd, zoals Spiritueel kunstzinnig tekenen, Tekenen met kinderen, maar ook bijvoorbeeld Werken met Vluchtelingen. Rond 2000 heb ik mij gevestigd als zelfstandig transpersoonlijk therapeut. Vanaf 2013 ben ik werkzaam als tekentherapeut. Ik heb alles stapje voor stapje gedaan.’

Nicolette heeft veel succes met haar werk als tekentherapeut.

‘Er komen allerlei mensen langs, van jong tot oud en zowel vrouwen als mannen. Sommigen hebben psychische problemen. Er zijn ook mensen die (meer) inzicht in zichzelf willen krijgen. Dat laatste is ook de bedoeling van de tekentherapie. Cliënten hebben vaak geen verbinding met alles wat er in ze is opgeslagen, met het onbewuste. Dat geldt eigenlijk voor iedereen. Als je tekent of schildert laat je deze informatie uit het onbewuste zien, je haalt het naar ‘boven’. Hiervoor hoef je niet te kunnen tekenen of schilderen. Je tekent op je eigen manier, de techniek is niet belangrijk. Samen met de cliënten ‘lees’ ik de tekening. Onderliggende problemen komen dan vaak naar boven, symbolen en vormen uit het onderbewuste worden zichtbaar en zo krijgt de cliënt, na gesprekken met mij, meer inzicht in zichzelf. Vaak kijkt de cliënt met tevredenheid terug en is trots op het uiteindelijke resultaat: het onderkennen en omgaan met problemen’.

Behalve therapie geeft Nicolette ook opleidingen, cursussen en workshops.

‘Al sinds 2002 geef ik diverse cursussen en workshops over intuitief- en helend tekenen en sinds 2014 verzorg ik de tweejarige opleiding De Kracht van het Tekenen. Dat is een aanvullende beroepsopleiding.’

Als u geïnteresseerd bent in de therapie of een van de opleidingen, workshops of cursussen van Nicolette van der Smagt, kunt u kijken op de website: www.alsdezon.nl of haar bellen voor een afspraak. Tel: 0627181172.

Door Erik Bies

De Riepe Juli 2020