A la Kandinsky

Kandinsky stond aan de bakermat van de abstracte kunst en zei daarover: het figuratieve leidt af van het gevoel dat ik in mijn kunstwerken wil uitdrukken.

Wie naar het werk van Kandinsky kijkt of erin wegdroomt, hoort muziek, verliest zich in dagdromen en droombeelden die bemiddelen tussen de diverse dimensies van ons bewustzijn.

Kandinsky dacht na over de schepping. Hoe alles zich ontwikkelt vanuit een punt, de zaadcel, naar lijn, om tenslotte als vlak, kleur en dimensie te krijgen. Dat is de taal van de schilderkunst uit zijn tijd. Van het weglaten, het reduceren, tot het meest noodzakelijke wat je te zeggen hebt. Zelf niet meer in de weg te staan. Onpersoonlijk sturen. Als je zo aan het werk gaat krijgt elke beweging en die daarop volgende een logische vanzelfsprekendheid, zonder voorspelbaar te zijn.

Iedereen kan wat lijnen zetten en daaromheen ga je schilderen vanuit de primaire kleuren of een bepaalde grondstemming. Door ecoline worden de vlakken vlekkerig waardoor emotie en conflict ontstaan. Je hebt een element van oncontroleerbaarheid toegevoegd. Nu ontstaat de werkelijk verdieping en ordening. Laag voor laag ga je een grotere samenhang beleven, een nieuwe dimensie binnen. Je kunt niet zomaar stoppen, je zit middenin een compositie die je aangrijpt, een muziekstuk waarin je wordt meegesleept.

Spelen met vormen, 25 april

We maken een compositie van rechte, ronde en gecombineerde vormen. Stel je eens voor dat het wezens zijn. Wat hebben ze uit te werken?

Miniatuur, 23 mei
Miniaturen maken en verzamelen, dat is goed voor je brein. Maak ze tot een geheel met geometrie en organische vormen en lijnen.

  • Kosten per workshop € 75, inclusief vegetarische lunch
  • Kosten alle 3 de workshops:  € 195