Kandinsky

kandinsky vormen

Wie naar het werk van Kandinsky kijkt of erin wegdroomt, hoort muziek, verliest zich in dagdromen en droombeelden die bemiddelen tussen de diverse dimensies van ons bewustzijn.

Kandinsky dacht na over de schepping. Hoe alles zich ontwikkelt vanuit 1 punt, de zaadcel, om tenslotte als vlak, kleur en dimensie te krijgen. Dat is de taal van de schilderkunst die in zijn tijd opkwam. De taal van het weglaten, het reduceren, tot het meest noodzakelijke wat je te zeggen hebt. Zelf niet meer in de weg staan. Onpersoonlijk sturen. Als je zo aan het werk gaat krijgt elke beweging en die daarop volgende een logische vanzelfsprekendheid zonder voorspelbaar te zijn.

Hoe ga je te werk? Je zet lijnen, maakt vormen en daaromheen ga je schilderen vanuit de primaire kleuren of een bepaalde grondstemming. Door ecoline worden de vlakken vlekkerig waardoor emotie en conflict ontstaan. Je hebt een element van oncontroleerbaarheid toegevoegd. Nu ontstaat de werkelijk verdieping en ordening. Laag voor laag ga je een grotere samenhang beleven, een nieuwe dimensie binnen. je kunt niet zomaar stoppen, je zit midden in een compositie die je aangrijpt, een muziekstuk waarin je wordt meegesleept.